Bloggposter

Större är bättre? Åtmistone är det tyngre!

För en tid sedan fick jag tag på en stor mellanformatskamera, Fujifilm GX680. Denna kamera har en filmstorlek på 60x80 mm. Detta är stort jämfört med en "vanlig" filmkamera som har storleken 24x36 mm detta betyder att filmarean och resolutionen är mer än 5 gånger större. Nackdelen med detta är att en 120-film endast räcker till 9 bilder och att kameran väger cirka fyra kilo. Kameran har många användbara funktioner som inbygd tilt-shift, som möjliggör perspektivkorrigering i arkitektur- och landskapsfoton (shift) och utökad kontroll av skärpedjupet genom att svänga objektivet i förhållande till filmplanet (tilt).

GX680 Velvia RVP100F

En vacker novembermorgon släpade jag mig ner till åstranden och denna vy med tillhörande blå sky fastnade på filmen (Fuji Velvia RVP100F diafilm)
Fujifilm GX680

Så ser den ut!
25.01.2013 kl. 21:40

Stormen Antti!

Snöformation på dörrglaset

På fredagen härjade stormen "Antti" i Finland. Om man ska tro kvällspressen så var världens ände nära. Alla skogar föll och alla färjor var nära på att sjunka, igen. Visserligen var vindstyrkorna tidvis mycket hårda och snöfallet kraftigt. Som vanligt var Finland oförberett för vintern. De flesta hade väl ändå förstått att lägga vinterdäcken under efter varningsskotten i oktober.

På vägen hemifrån ner till stan på fredan knäppte jag en del foton med min gamla Nikon F80 på Ilford HP5 film. Filmen är tillräckligt snabb för att kunna fotografera på kvällen speciellt då världen lyses upp av nysnö. Jag höll filmen på "box-speed" dvs 400 ISO. Detta räckte mycket väl i kombination med ljusstark optik i form av Nikkor 50mm f1.8. Framkallade sedan i Ilford ID-11 framkallare utspädd 1+1.

Snöflingor och filmkorn trivs tillsammans!


det yr på Gertrudsgatan Luften fylld med flingor på Gertrudsgatan

Ute med hundarna
Ute med hundarna

Nylands-Tavastgatan Nylandsgatan-Tavastgatan

I väntan på bussen
Folk åkte gärna buss!

Varmt inne på biblioteket Varmt och trevligt inne på biblioteket

Snömönster vid bilar
Stormen har bedarrat, intressanta mönster vid bilarna 
03.12.2012 kl. 01:39

Höst

En vacker höstkväll på Mörskär

Mörskär, höst
22.11.2012 kl. 00:11

Fistpumping Cats, Live!

KJM_5398

På onsdagen besökte jag Råcktåberfest på Klubi. Fistpumping Cats tog publiken med storm. Jag var ombedd att fotografera deras keikka. Då jag fotograferade växte min respekt för fotograferna i denna genre, detta var av de svåraste förhållanden jag någonsin fotat i! Ljuset är svagt, oförutsägbart och varierande. Scenen är fylld med rök och rörelse som man försöker frysa med en för lång slutartid. Några bilder lyckades riktigt bra till slut. Procenten för lyckade foton är minimal, kanske den blir bättre med mer övning. Här följer smakprov, mer på flickr. Tack för en bra keikka gossar!

KJM_5425KJM_5522KJM_5416KJM_5384 KJM_5713 KJM_5726 KJM_5772
19.10.2012 kl. 02:20

Film!

Att fotografera film är roligt. Här ett litet smakprov från den gångna sommarens skörd från min Nikon F80. Fotat på föråldrad Fortepan 100, svartvit film som jag framkallat i vårt badrum och därmed prövat Heddas tålamod. Genom att klicka ser man dem lite större storlek på flickr.

img062
Hedda läser Uusi Suomi i Logomos fotostudio

img051
Björn tar det lugnt på Biffen -12

img049
Fötter på Biffen -12

img026
Huli tar sig en välförtjänt paus på Nothamn i Syndalen

img079
Fiskare vid Hallisbron

img071
Domkyrkan med bro 

img069
Henrik på seglats

img068
Högläsning ur Julkku
09.10.2012 kl. 00:17

Kite!

DSC_4305  

Igår var vi med Halza till Runsala för att testa lite kite-åkas på vattnet. Efter lite eget simmande anlände de mer begåvade och vi installerade oss bakom kamerorna.

  DSC_4260 DSC_4200


Lite kortare tid mellan inläggen i framtiden, jag lovar...
03.08.2012 kl. 00:04

Rugby!

DSC_3128

Var igår och tittade på en landslagsmatch i Rugby i Kuppis. Finland spelade mot Bulgarien, matchen blev 24-26 och var ganska jämn samt underhållande. Övade lite sportfotografering, min respekt för fotografer inom genren växte enormt! Hur skall man klara av att få annat än ben och rövar på bilderna? Några ok bilder blev det väl, men mer övning krävs för att göra bättre bilder.

DSC_2855

DSC_3111

DSC_3002

DSC_3101

DSC_2891

DSC_2890

DSC_2989
27.05.2012 kl. 02:47

Vår

Vår
05.05.2012 kl. 22:30

Mera bredd och nytt sidhuvud

Nu är bloggen lite bredare! Passade på att byta ut sidhuvudet i samband med förändringen.

Fotot är taget av Halza igår kväll när vi var ute på promenad vid ån. Kameran på bilden är en Mamiya RZ67 som jag har till låns. Den skall få ett eget inlägg i bloggen efter att jag fått de första bilderna framkallade. Just nu är det lite bråttom med skolan etc så det får vänta (förklaringar förklaringar...)
08.04.2012 kl. 19:45

Dimma i staden

Turku Dom

Torsdag kväll fylldes staden av tjock dimma. På vägen hem från jobbet bestämde
jag mig för att gå ut en sväng med kameran. Här bevisades det igen att kameran alltid borde vara med!

Vid domkyrkan klev jag upp på en hög snöhög med stativet. Trots att kyrkan troligen är den mest fotograferade byggnaden i Åbo tror jag att den sällan fotograferas i det här vädret.

Golden fog

Korsningen mellan Tavastgatan och Nylandsgatan var fylld av en otroligt fin dimma av gyllene ljus. Detta passade mycket bra till att göra lite panoreringar av rörliga saker.

bike girl
biker 1
Porthan

Porthansstatyn är väl belyst

river walk

Åsidan var full av smältande snö och vackra reflektioner i pölarna
05.03.2012 kl. 01:19

Mera blumen

pink

Fortsatte med mina orkidé och blixtexperiment. Nu placerade jag blixten så att blommen belystes bakifrån. Blixten är placerad bakom och ovanför blomman. Funkar ganska bra tycker jag med. Lättade upp skuggorna på framsidan med lite blixt från kameran.

Speciellt den gula blomman blev och se väldigt bra ut med denna metod tycker jag. Stort tack till Anne för den fina blomman!


yellow
25.02.2012 kl. 19:15

Lätta vindarPå lördagen tog vi oss ut till Pemarn med Halza. Väl framme insåg vi att vinden var näst intill obefintlig. Efter att vi pumpat upp kitearna insåg vi att även den sista stackaren till vindpust hade blåst bort.

Då det började skymma bestämde vi oss för att testa på lite blixtfotografering. Halzas Idé med blixten inne i kiten funkade bra! Vi prövade med blixten diagonat i ca 45 graders vinkel och bakom för att göra silhuetter. Kamerans egen blixt funkade bra som fillflash.

några fler bilder:


Orange Halza


Pose med skidor


Silhuett


Jag, kiten och månen

Hang loose!
08.02.2012 kl. 19:00

Kitesäsongen öppnad!På fredagen öppnade vi årets kitesäsong med Halza. Ute på Littoissjön var det vackert väder. Vinden var lätt och stadig från sydost, under dagens lopp klarnade himlen upp och solen visade sig. 

Under dagens lopp testade vi Halzas nya kite som visade sig fungera väldigt bra på alla sätt, vinden skulle ha fått vara lite friskare bara. Några andra åkare vågade sig också ut på isen, men ingen värre trängsel upstod.

Jag kom även åt att pröva blixten som upplättningsblixt. Detta fungerade riktigt bra i TTL läge. Borde öva mera för att klara av det i manuellt läge i liknande situationer.

Vintagehjälm


Ögona fast


Panorering


Solen tittar fram
29.01.2012 kl. 17:37

VattendropparHäromdagen  hos Halza började vi experimentera med fotografering av vattendroppar vid diskbänken. Vi använde oss av Halzas D90 eftersom det visade sig vara mycket lättare att uppnå en bra skärpa med hjälp av live viewn än med sökaren eller autofokus på min D80.

Kameran står på stativ, Nikon D90 med 18-105 objektiv samt trådlös avtryckare till kameran. Vattnet droppar ur en liten påse fylld med vatten ner i en blå tallrik i diskbänken. Vi pickade hål i påsen med en knappnål och dropptakten blev genast passlig. Dropparna belyste vi med blixten SB-700 i min hemgjorda softbox, trådlös styrning till blixten med hjälp av Nikon CLS. Vi flyttade på blixtens position och vinkel för att se hur ljussättningen ändrades. En del av tiden använde vi en vit plastkasse som reflektor på motsatt sida av blixten.

 
25.01.2012 kl. 15:02

Orkidé och blixt

Hittils har jag endast använt befintligt ljus för mina exponeringar. Befintligt ljus är prima vara men det räcker inte alltid till. Vill man till exempel frysa rörelse, då är blixten ett utmärkt hjälpmedel. Med blixtljus skall man även kunna utöva fullständig kontroll över sin belysning, som fotografer ofta håller på med i studiofotografering. Möjligheterna är oändliga även inom denna tekniska genre av fotografering.

Jag skaffade nyligen en Nikon SB-700 blixt. Marknaden är fylld av olika slags blixtar av varierande pris och med varierande mängd funktioner. Valet av första blixt föll på SB-700 eftersom den utnyttjar Nikons blixtfunktioner till fullo och klarar även av at fungera som en såkallad commanderenhet på kameran. 700an är inte den billigaste eller effektivaste modellen på marknaden men jag prioriterade fullständig funktionalitet. Nästa enhet jag skaffar får vara en billigare och enklare modell som klarar av att fungera som trådlös slavblixt.

En av utmaningarna för blixtfotografen är modifiering av ljuset. Blixthuvudet är litet vilket ger ett hårt ljus med skarpa skuggor. Föra att mjuka upp ljuset behöver man förstora ljuskällan. Jag började med att experimentera med ett vanligt vitt A4 papper som en sk diffuser, dettta fungerade bra. Det som enligt min åsikt funkade ännu bättre var min självbyggda softbox. Jag prioriterade funktion över form vilket gjorde den så ful att jag inte ids förfula bloggen ytterligare genom att visa upp den här :) kanske version 2 tål dagsljus. Cirka 20 minuters pynjande med paff, lim tejp och folie var det enda som krävdes och ljuskvalitén blev ganska bra tycker jag. För en mer satsad version kan du kolla upp denna, gjord av Larry Becker.

Utöver ljuskällans form påverkas ljuskvalteten av bland annat avståndet till motivet och ljusets riktning.

Resultatbilder

A4 papper som diffuser

Med egenkonstruerad softbox

Med blixthuvet bart, skarpa skuggor


Blixten står på ett stativ till vänster om kameran och avfyras med hjälp av Nikons trådlösa blixtstyrning. Jämförelsen är gjord på ett ungefär likadant sätt för varje bild. Kameran är hållen på fri hand osv

Kalle
22.01.2012 kl. 02:41
Hej och välkommen.
Till denna blogg skriver jag om diverse saker jag sysslar med. Olika fotoprojekt osv.


Var god och kommentera inläggen om du har tips eller åsikter. Om du inte är intresserad av den tekniska biten så får du gärna se på endast fotografierna och kommentera om du så vill. Ställ gärna frågor om du vill!

Senaste kommentarer

16.07, 09:1012 mm av Sussi
26.05, 21:19Morgondis av Anna-Kajsa
13.05, 20:30Reflektioner av Fanny
24.01, 20:38Kväll vid ån av mkokpåautobnk