Shanghai GP3 100

04.06.2013 kl. 18:30
Linhof Technika III

 

Shanghai är en av de förmånligaste svartvita filmerna som finns, om inte den förmånligaste. Hemframkallad med en billig framkallare kommer man nästan ner till 2€ per rulle. Filmens rykte är varierande online. Vissa älskar den andra hatar den, lite som med allt annat nuförtiden. Kvaliteten på negativen från min första rulle är riktigt fin. Filmen är finkornig med en fin gråskala, filmbasen är väldigt tunn och slattrig jämfört med andra rullfilmer jag använt (Ilford, Fuji, Kodak). Ett problem som även jag stötte på är att skyddspapprets numrering exponerats på filmen, men det syns bara väldigt svagt på några av bilderna. Jag har hittat några förklaringar/teorier om varför detta sker. Ena är att pappret släpper igenom ljus och andra är att det helt enkelt färgar av sig. Jag vet inte vilket som stämmer. Även om man fotograferar allt dubbelt för att vara på den säkrare sidan med avtrycken så blir denna film billigare än de västerländska alternativen.

Jag använde Fujifilm GX680 till bilderna och framkallade i Rodinal utspädd 1:100 i 1 timme stående framkallning. Objektivet är Fujinon GX 135/5.6.

 

Roses Shanghai GP3

 


Bilderna finns på min Flickrsida och kan beskådas i full resolution.

Bild 1, Linhof
Bild 2, Rosor

Hej och välkommen.
Till denna blogg skriver jag om diverse saker jag sysslar med. Olika fotoprojekt osv.


Var god och kommentera inläggen om du har tips eller åsikter. Om du inte är intresserad av den tekniska biten så får du gärna se på endast fotografierna och kommentera om du så vill. Ställ gärna frågor om du vill!

Senaste kommentarer

16.07, 09:1012 mm av Sussi
26.05, 21:19Morgondis av Anna-Kajsa
13.05, 20:30Reflektioner av Fanny
24.01, 20:38Kväll vid ån av mkokpåautobnk