Infraröd fotogafi

23.07.2014 kl. 17:25

IR Portrait, Tree

Porträtt av träd, IR
Nikon FM2N
PC-Nikkor 35/2.8
IR715 filter
Rollei IR400s
Kodak D76

 

Jag prövade på att fotografera lite infrarött under våren och försommaren. Resultaten blev lyckade och gav mersmak.

För att kunna fotografera infrarött behöver man en film som är känslig för infrarött ljus och ett filter som filtrerar bort synligt ljus. Jag använde mig av min nyinsförskaffade Nikon FM2n med ett 35/2.8 PC-Nikkor shift-objektiv. Filmen är Rollei IR400s och filtret är ett billigt 715nm filter jag beställde från Ebay. Stativ och trådutlösare är också bra att ha!

Själva proceduren för fotograferandet är lite mer komplicerad än med vanlig film. Först ställer man kameran på stativet och komponerar samt skärper bilden. Sen måste man ställa om fokuseringsringen till den infraröda markeringen på objektivet. Detta beror på att IR ljus på grund av sin våglängd inte skärps på helt samma avstånd som synligt ljus (om jag förstått saken rätt). Nästan alla äldre objektiv har en märkning för infraröd skärpning och en del nyare har den också. Sedan mäter man ljuset gärna med en fristående ljusmätare och ställer in slutartiden och bländaröppningen på kameran. IR filtret är väldigt mörkt, detta betyder att man måste kompensera för dess filterfaktor väldigt kraftigt. Ir400s filmen är en 400 ISO film men efter kompensering för filtret mäter man ljuset för ett motsvarande ISO mellan 6 och 25. Det vill säga: man förlorar 4-6 steg ljus beroende på mängden IR ljus som finns vid fototillfället. Jag stegade ut mina exponeringar 6, 12 och 25. Någon av dessa tre verkade fungera i varje scenario jag prövade på en solig sommardag.

Infraröda foton gör sig bäst då det är en klar och solig dag med mycket grönskande växtlighet i naturen. En delvis molntäckt himmel ger också en trevligt kontrast i himlen. Blå himmel blir så gott som svart. Gröna blad och växter blir väldigt ljusa. Dessa egenskaper ger en egen prägel åt fotona med hög kontrast och ett nästan skinande utseende.

Själv är jag intresserad av att fortsätta inom denna teknik, speciellt med landskap och arkitekturmotiv. Vad tycker du?

Nikon FM2N with PC-Nikkor 35/2.8

Nikon FM2N med PC-Nikkor 35/2.8

Hej och välkommen.
Till denna blogg skriver jag om diverse saker jag sysslar med. Olika fotoprojekt osv.


Var god och kommentera inläggen om du har tips eller åsikter. Om du inte är intresserad av den tekniska biten så får du gärna se på endast fotografierna och kommentera om du så vill. Ställ gärna frågor om du vill!

Senaste kommentarer

16.07, 09:1012 mm av Sussi
26.05, 21:19Morgondis av Anna-Kajsa
13.05, 20:30Reflektioner av Fanny
24.01, 20:38Kväll vid ån av mkokpåautobnk